Sint-Maarten


Eiland Sint-Maarten
Eiland Sint-Maarten

Ligging

Sint-Maarten is een eiland gelegen in de Caribische zee en bestaat uit een Nederlandse en een Franse kant. De Nederlandse kant behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, net als Nederland, Aruba en Curaçao. Het eiland heeft in totaal een oppervlakte van 87 km². Ter vergelijking: Hasselt heeft een oppervlakte van 102,9  km². De Nederlandse kant heeft een oppervlakte van 34 km². De Franse kant heeft een oppervlakte van 53 km². De hoofdstad van Sint-Maarten is Philipsburg. Het noordelijke deel van het eiland hoort als Collectivité de Saint-Martin bij Frankrijk. De hoofdstad is Marigot.

Ik ga stage lopen aan de Nederlandse kant van het eiland.



Vlag Sint-Maarten
Vlag Sint-Maarten
De heilige Maarten van Tours
De heilige Maarten van Tours






k

Silveria Jacobs Minister-president van Sint Maarten
Silveria Jacobs Minister-president van Sint Maarten

De vlag

De vlag van Sint-Maarten werd aangenomen op 13 juni 1985. Het bestaat uit een rode en een blauwe streep met aan de linkerzijde een witte driehoek. De kleuren zijn afkomstig van de Nederlandse vlag. In de witte driehoek staat het wapen van Sint-Maarten. 



Geschiedenis

Ongeveer 39 tot 43 miljoen jaar geleden is het eiland ontstaan als resultaat van vulkaanuitbarstingen. Sinds ca. 800 na Chr. werd het door de Arowakken-indianen bewoond. In de 14e eeuw kwamen de Carib-Indianen. Zij noemden het eiland Soualiga (Zouteiland). 

Op 11 november 1493 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus. Vanaf toen heette het eiland geen Soualiga meer maar werd het genoemd naar de heilige Maarten van Tours: Sint-Maarten. Dit omdat Columbus het eiland had ontdekt op de dag waarop de heilige Maarten van Tours werd begraven. Sint-Maarten was nu een kolonie van Spanje. Rond 1630 kwamen de Nederlanders op Sint-Maarten en pikten het eiland van de Spanjaarden. Ook de Engelsen en de Fransen streden om het eiland. Uiteindelijk verdeelden de Nederlanders en de Fransen het eiland onder elkaar in 1817. Het eiland werd gebruikt voor de plantages van tabak, katoen en suikerriet. Ook het zout was nog steeds belangrijk. Op de plantages moesten de Afrikanen als slaven werken. Ze werden zeer slecht behandeld. Heel wat slaven vluchtten van de Nederlanse kant naar de Franse kant toen Frankrijk de slavernij afschafte. Pas in 1863 schafte Nederland de slavernij af. Zo kwam er ook een einde aan de slavernij in Sint-Maarten.

Het eiland was wel nog steeds afhankelijk van Nederland maar de bewoners wilden hun eiland zelf besturen. Sinds 2010 is Sint-Maarten een een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.


Politiek

Sint Maarten is een parlementaire democratie binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het heeft een eigen regering en parlement, maar blijft verbonden met Nederland op basis van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. De uitvoerende macht op Sint Maarten ligt in handen van een kabinet, geleid door een minister-president. De minister-president wordt benoemd uit de leden van het parlement en staat aan het hoofd van de regering. Op dit moment is Silveria Jacobs minister-president van Sint-Maarten.

Het parlement van Sint Maarten staat bekend als de Staten van Sint Maarten. Het bestaat uit een eenkamerstelsel met 15 leden, die rechtstreeks worden gekozen door de burgers van Sint Maarten via algemene verkiezingen die om de vier jaar worden gehouden.

Net als in veel democratieën zijn er op Sint Maarten verschillende politieke partijen actief die strijden om zetels in het parlement. Enkele van de belangrijkste partijen zijn de United People's Party (UP), National Alliance (NA), United St. Maarten Party (USP), en Democratic Party (DP). 

Sint-Maarten is een smeltkroes van Europese en Caribische invloeden waardoor er veel diversiteit is op het eiland.

De politiek van Sint Maarten wordt vaak beïnvloed door kwesties zoals economische ontwikkeling, infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en milieubescherming. Het eiland heeft ook te maken met uitdagingen zoals natuurrampen, met name tropische stormen en orkanen.   


Cultuur

Door de geschiedenis van Sint-Maarten is de cultuur op het eiland een smeltkroes van Europese en Caribische invloeden waardoor er veel diversiteit is. 


Klimaat

Sint-Maarten heeft een tropisch moesson klimaat. In een tropisch moesson klimaat heb je natte (augustus tot en met december) en droge (januari tot en met april) seizoenen. Het kenmerkende van een moesson klimaat is het grote verschil tussen het natte en droge seizoen. Er valt heel veel regen in het natte seizoen. 

Fauna en Flora

Dieren in de lucht

Op Sint-Maarten leeft de kolibrie, de kleinste vogel ter wereld. Hij wordt maar 5 tot 6 centimeter groot en maakt een zoemend geluid doordat de vleugels zo snel op en neer gaan. Op het eiland leven er ook grotere vogels zoals reigers, fregatvogels en pelikanen. Sommige vogels zijn trekvogels uit Noord-Amerika. Ze gaan naar het eiland om daar te overwinteren.

Dieren in het water

Sint-Maarten heeft een rijke diversiteit aan zeedieren wanwegen de warme wateren en de verscheidenheid aan ecosystemen zoals koraalriffen, mangroven en zeegrasvelden. Enkele van de zeedieren die je in de wateren rondom Sint-Maarten kunt tegenkomen zijn:

  • Koraalriffen: Verschillende soorten koralen zoals hersenkoraal, waaiervormige koralen en hertshoornkoralen evenals een verscheidenheid aan sponzen en andere ongewervelde dieren.
  • Vissoorten: Er zijn heel erg veel vissoorten in de wateren van Sint-Maarten waaronder tropische vissen zoals papegaaivissen, anemoonvissen, doktersvissen, snappers, barracuda's en meer. Vanwege de diepe wateren rondom het eiland kun je ook dolfijnen en soms walvissen tegenkomen.
  • Zeeschildpadden: Het eiland Sint-Maarten is ook een belangrijke broedplaats voor de groene zeeschildpad, de karetschildpad en de onechte karetschildpad.
  • Schaaldieren: Ook verschillende soorten kreeften en krabben bewonen de wateren en kustgebieden van Sint-Maarten.

Dieren aan het land

Aan het land van Sint-Maarten leven verschillende diersoorten zoals leguanen, geiten, hagedissen, insecten, katten en honden.

Planten in het water

In de wateren rondom Sint-Maarten zijn diverse planten te vinden die van essentieel belang zijn voor de biodiversiteit en gezondheid van de onderwaterwereld. Enkele van deze planten zijn: zeegras, algen, mangroven en zeebloemen

Planten aan het land

Op Sint-Maarten zijn er verschillende planten te vinden. Enkele veelvoorkomende plantensoorten zijn:

  • Palmsoorten: Verschillende soorten palmbomen zoals de koninklijke palm, de kokospalm en de waaierpalm.
  • Struiken en bloemen: De hibiscus, bougainvillea, oleander, frangipani en ixora fleuren het eiland op.
  • Fruitbomen: Mago's, papaja's bananen, guaves en citrusvruchten groeien goed in het tropisch klimaat van Sint-Maarten.
  • Castussen en vetplanten: Door het droge klimaat in sommige delen van het eiland groeien ook cactussen en vetplanten zoals de zuilcactus en aloë vera.
  • Mangroven: Langs de kusten van Sint-Maarten groeien mangroven die een belangrijke rol spelen als habitat voor diverse diersoorten.
  • Regenwoudvegetatie: In het binnenland van Sint-Maarten zijn delen van het eiland bedekt met tropisch regenwoud waar diverse boomsoorten, varens en epifyten leven.


Het schoolsysteem

Een belangrijk onderdeel voor mij als toekomstige leerkracht is natuurlijk het schoolsysteem op Sint-Maarten. Het schoolsysteem is gebaseerd op het Nederlandse onderwijssysteem aangezien Sint-Maarten een autonoom land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het onderwijs wordt geregeld door het ministerie van onderwijs, cultuur jeugd en sport van Sint-Maarten. Net als in Nederland bestaat het onderwijs uit verschillende niveaus waaronder basisonderwijs, voortgezet onderwijs en vervolgonderwijs. Er zijn zowel openbare als particuliere scholen actief die verschillende onderwijsprogramma's aanbieden. 

Het basisonderwijs omvat de groepen 1 tot en met 8, net als het Nederlandse basisonderwijs. Ik zal in een graadsklas met groep 1 en groep 2 kinderen staan. Dit is vergelijkbaar met het tweede en derde kleuterklasje in België.


© 2024 Zehra Göksel. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin